Veel gestelde vragen
Het uitbaten van een kinderopvanginitiatief en omgaan met kinderen roept heel wat vragen op. Initiatieven voor gezins- of groepsopvang aangesloten bij ons bureau kunnen met hun vragen terecht bij onze deskundigen. Zij gaan op regelmatige basis op consultatie op de werkvloer. Maar ook daarbuiten kunnen de initiatieven op hen rekenen. Onze nieuwsbrief verheldert vele vragen soms vanzelf. Hieronder hebben wij een aantal veelgestelde vragen verzameld met antwoord. Contacteer ons gerust met jouw vraag
-
Het lijkt wel alsof wij in onze leefgroep niet anders doen dan grommelen op de kinderen. Hoe kunnen wij dit omkeren?
Antwoord: Dit omkeren op één twee drie is niet zo gemakkelijk, het is een proces dat een bepaalde periode duurt en waarin iedere begeleider zich aan dezelfde wijze van omgang moet houden. Ons pedagogisch bureau kan uw team hierin helpen. Eén grondregel dient in acht genomen te worden: positief bekrachtigen. Dit houdt in dat door middel van (non-verbale) taal aandacht gegeven wordt aan dat wat er bij een kind leeft en positief gedrag aangemoedigd wordt.
-
Iedereen heeft de mond vol van dé pedagogische richting die je uit moét in jouw kinderopvanginitiatief. Maar wat is de juiste pedagogische richting voor ons?
Antwoord: Er zijn verschillende pedagogische invalshoeken die je kan kiezen. Dikwijls wordt hierin de fout gemaakt een invalshoek te kiezen die je het beste kent of waarvan je vindt dat die het leukste klinkt, maar je daadwerkelijk dagdagelijks handelen moet hiermee stroken. Als kinderopvanginitiatief kan je dan héél wat fouten maken in inrichting, spelaanbod of wijze van benadering ten opzichte van de kinderen en de betrokkenheid van de ouders. Pedagogisch bureau Meander heeft een tool ontwikkeld waarbij wij samen met de verantwoordelijke en het team op ontdekking gaan in het pedagogisch aanbod. Meander begeleidt u in het gehele proces.
-
Wat wordt nu juist bedoeld met het welbevinden en de betrokkenheid van kinderen in gezins- en groepsopvang?
Antwoord: Het antwoord hierop is tweeledig:
- Welbevinden: heeft te maken met 'hoe het kind zich voelt' in jou initiatief.
- Betrokkenheid: heeft te maken met de wijze waarop een kind geboeid bezig is en geniet van de aangeboden prikkels en activiteiten in jouw groep van kinderen. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen.
-
Wel of geen facebook pagina aanmaken voor mijn initiatief?
Antwoord: Een facebook pagina kan een meerwaarde betekenen voor jou initiatief omdat dit een nieuwe vorm van communicatie is in onze maatschappij. Maar dan dien je een aantal zaken betreffende privacy van ouders en kinderen in de gaten te houden. Indien je ervoor kiest een 'vind-ik-leuk' pagina te maken, weet dan dat IEDEREEN deze kan inkijken. Let hierbij op dat je NOOIT foto's post met herkenbare gezichten en formuleer NOOIT namen van kinderen. Dit soort pagina's kunnen een meerwaarde betekenen voor je imago als je dit juist gebruikt, eveneens kan je deze pagina als goedkope 'website' gebruiken.
Je kan er ook voor kiezen om een 'gesloten' pagina aan te maken. Dit soort pagina's worden moeilijk gevonden en zijn NIET openbaar. Je moet immers 'lid' zijn om inhouden te kunnen zien. Ouders nodig je uit via hun e-mail adres. Dit soort pagina's leent zich ideaal voor een soort van digitaal 'heen- en weer' boekje. Als ouders individueel toestemming hebben gegeven over het gebruik en verspreiding van de beeltenis van hun kind ten opzichte van andere ouders, kan je deze posten, zelfs met naam.
Meander heeft een eigen 'Facebook-policy' beleid uitgestippeld voor hun aangesloten initiatieven. Alle initiatieven die het Meander-label dragen, houden zich aan deze verbintenis. Dit draagt bij tot de dagelijkse kwaliteit en het schept vertrouwen voor ouders.